Wat is ablatie en hoe werkt het?
Het is een term die je pas leert kennen als je er ooit onverhoopt mee te maken krijgt: ablatie. Benieuwd wat het nu precies is en hoe het werkt? Dat lees je hier.
Over ablatie: wat is het?
Ablatie is een veelgebruikte behandelingsmethode bij hartritmestoornissen. Het is in die gevallen belangrijk te behandelen en dit is een van de methoden die in ons land gebruikt worden. De arts blokkeert de elektrische prikkels in het hart die het ritme verstoren. Ableren gebeurt via een katheterisatie of operatie. Dat kan ook een kijkoperatie zijn.
Wat er gaat gebeuren
Bij hartritmestoornissen is de elektrische aansturing van het hart verstoord. Er ontstaan prikkels op verkeerde plaatsen, of ze volgen een verkeerde route over het hart. Bij een ablatie beschadigt de arts het hartweefsel juist op die plaatsen. De littekens die ontstaan, blokkeren de voortgeleiding van elektrische prikkels.
In aanmerking komen
Je komt niet altijd in aanmerking voor ablatie bij een regulier ziekenhuis. Het hangt onder andere af van de mate van pijn die je ervaart op een dagelijkse basis. Het is bijvoorbeeld heel goed om te realiseren dat je maar beter goed in kunt lezen over deze procedure want het is niet geheel zonder risico. Het is goed om dat te communiceren naar je omgeving indien deze maatregel nodig is bij jou.
Verschillende soorten stoornissen
Wist je dat ablatie op verschillende plekken in je hart worden toegepast? Dit hangt namelijk allemaal af van het soort stoornis dat je hebt. Soms schakel de arts de plaats uit waar de prikkels die storen zijn ontstaan.