Sup board kopen: wat is de juiste maat?

Zwemwater

Stand Up Paddling is in Nederland nog steeds aan het winnen aan populariteit. Steeds meer mensen ontdekken hoe heerlijk het is om op een SUP board door het water te glijden en de wereld te verkennen. Inmiddels zijn er zo veel verschillende stijlen en soorten verkrijgbaar. Om nog maar te zwijgen van de beschikbare kleuren en designs. Bij SUP board kopen is het dan ook belangrijk om je goed te oriënteren wek supboard het beste bij je past. In dit artikel gaan we in op de maten van een SUP board en welke maat jij het beste kunt kiezen. Dat doen we aan de hand van drie vragen over het board.

Welke lengte heb je nodig?

Bij SUP board kopen loopt de lengte van de verschillende modellen behoorlijk uiteen. De surf modellen zijn 8 feet en de race modellen kunnen tot wel 15 feet lang zijn. De lengte en de breedte bepalen samen de drive van je board. Hoe langer je board en hoe smaller, hoe meer snelheid jij kunt maken. Langere boards zijn vaak stabieler en kunnen meer snelheid maken. Ook zijn ze perfect in het houden van koers. Hoe korter je board hoe wendbaarder je bent en hoe sneller je kunt draaien. Let dus bij de keuze van je board op wat voor supper je bent. Ga je voor de lange afstanden op snelheid of wil je snel en wendbaar zijn? Voor beginners is een board tot ongeveer 11 feet aan te raden. Dat maakt het makkelijker om het surfen onder de knie te krijgen.

Welke breedte SUP board kopen?

Bij SUP board kopen bepaalt de breedte van je SUP board vooral je stabiliteit. Hoe breder hoe stabieler je staat. Hoe smaller, hoe meer je moeite moet doen om in balans te blijven. Beginners maken het zichzelf makkelijk door de kneepjes van het vak te leren op een breed board en pas met wat ervaring op een smaller board over te stappen. De meeste boards die verkocht worden hebben een breedte van 30 tot 32 inch. Ben je een beginner die de golven in wil? Kies dan voor een breedte van minimaal 30 en maximaal 34 inch. Deze boards hebben meestal ook meer draagkracht en zijn daarom geschikt voor iets zwaardere mensen. Ben je klein? Dan is een SUP tussen 28 en 30 inch het beste voor je. Datzelfde geldt voor ervaren suppers en dan raden we ook een langere lengte aan. 

Welk volume heb je nodig?

Tot slot bij een SUP board kopen, raden we je aan om te kijken hoeveel volume je nodig hebt op je board. Wat we daarmee bedoelen is de ruimte die het board inneemt. Waarom dat belangrijk is? Hoe meer volume je SUP board heeft, hoe makkelijker je drijft. Je kunt het vergelijken met zout in de zee. Hoe zouter het water, hoe makkelijker je blijft drijven. Als stelregel kun je voor een beginner het volgende aanhouden. Neem je lichaamsgewicht en vermenigvuldig dat met 2. De uitkomst is het aantal liter volume dat je nodig hebt. Hoe beter je wordt hoe kleiner je je board wilt en hoe wendbaarder je bent.