Wat je moet weten over hielspoor bij actieve sporters

Hielspoor

Hielspoor is een veelvoorkomende klacht bij sporters, vooral bij hardlopers en wandelaars. Als je pijn in je hiel ervaart tijdens het sporten, kan dit wijzen op hielspoor. Deze aandoening ontstaat door een verkalking aan de onderkant van de hiel en kan scherpe pijn veroorzaken. Het is belangrijk om hielspoor serieus te nemen, omdat het je sportprestaties en dagelijkse activiteiten aanzienlijk kan beïnvloeden. In deze blog bespreken we hoe je hielspoor herkent en wat je eraan kunt doen om zo snel mogelijk weer pijnvrij te sporten.

Hoe hielspoor je sportprestaties kan beïnvloeden

Wanneer je last hebt van hielspoor, kan iedere stap tijdens het sporten pijnlijk zijn. Deze pijn ontstaat door kleine scheurtjes in de fascia plantaris, een dikke band van vezelig weefsel die je voetboog ondersteunt. Als je blijft sporten met deze blessure, kan de pijn verergeren en zelfs leiden tot langdurige klachten. Sporters moeten daarom extra alert zijn op de vroege symptomen van hielspoor, zoals stijfheid en pijn in de hiel bij de eerste stappen in de ochtend of na lange periodes van inactiviteit. Blessurepreventie is belangrijk voor actieve sporters. Zorg ervoor dat je goed schoeisel draagt dat de juiste steun biedt, en overweeg steunzolen om de druk op je hielen te verminderen. Daarnaast helpt het om je voeten en kuiten regelmatig te rekken en te versterken, zodat je fascia plantaris minder belast wordt tijdens intensieve training. 

Hielspoor

Behandelingsmethoden voor sneller herstel bij hielspoor

Het goede nieuws is dat er diverse behandelingsmethoden zijn om hielspoor te verlichten en een sneller herstel te bevorderen. Een van de eerste stappen is rust nemen en ijs toepassen op het pijnlijke gebied om zwelling en ontsteking te verminderen. Pijnstillers zoals ibuprofen kunnen ook helpen om de pijn te beheersen. Fysiotherapie kan zeer nuttig zijn bij het behandelen van hielspoor. Een fysiotherapeut kan je specifieke rek- en versterkende oefeningen geven om de druk op je fascia plantaris te verminderen.