Een remkabel voor je fiets.

Een remkabel fiets is een essentieel onderdeel van een fiets remsysteem. Het wordt gebruikt om de remblokken tegen de velg te drukken, waardoor de fiets vertraagt of stopt. Een typische remkabel bestaat uit een metalen kabel die door een buitenmantel loopt. De kabel wordt aan het ene uiteinde bevestigd aan de remhendel op het stuur en aan het andere uiteinde aan de remklauw bij de remmen.

Wanneer de remhendel wordt ingeknepen, wordt de kabel aangetrokken, waardoor de remblokken tegen de velg worden gedrukt. De kracht die wordt uitgeoefend door de remhendel wordt door de kabel doorgegeven aan de remklauw. Als gevolg hiervan wordt de fiets vertraagd of gestopt.

Slijten en beschadigen

Een remkabel kan na verloop van tijd slijten en beschadigd raken, vooral als deze wordt blootgesteld aan zware omstandigheden zoals vochtigheid, vuil en extreme temperaturen. Het is belangrijk om de remkabel regelmatig te inspecteren op tekenen van slijtage en deze indien nodig te vervangen. Het vervangen van de remkabel is meestal een eenvoudige klus die kan worden uitgevoerd met behulp van enkele basis hulpmiddelen.

Verschillende soorten remkabels

Er zijn verschillende soorten remkabels beschikbaar voor fietsen, waaronder standaard kabels, roestvrijstalen kabels en teflon-gecoate kabels. Elke soort heeft zijn eigen voor- en nadelen, afhankelijk van de specifieke toepassing en omstandigheden. Het is belangrijk om het juiste type remkabel te kiezen dat het beste past bij de fiets en het gewenste remvermogen.

Alternatieven voor remkabels

Er zijn verschillende alternatieven voor remkabels die kunnen worden gebruikt in fiets remsysteem. Enkele van deze alternatieven zijn:

  1. Hydraulische remmen: In plaats van een kabel wordt er bij hydraulische remmen gebruikgemaakt van hydraulische vloeistof om de remkracht over te brengen van de remhendel naar de remklauw. Dit zorgt voor een constante remkracht en minder wrijving dan bij kabelremmen.
  2. Elektronische remmen: Elektronische remmen maken gebruik van elektronische signalen om de remkracht over te brengen van de remhendel naar de remklauw. Dit zorgt voor een snellere reactietijd en een nauwkeuriger remkracht dan bij kabelremmen.
  3. Schijfremmen maken gebruik van een metalen schijf die op de naaf van het wiel is gemonteerd en een remklauw die de schijf omklemt om de fiets te vertragen of te stoppen. Dit zorgt voor een betere remprestatie dan bij kabelremmen, vooral bij natte en modderige omstandigheden.

Hollandbikeshop met de oplossing

Hollandbikeshop.nl is een online winkel die zich richt op de verkoop van fietsen, fietsaccessoires en fietsonderdelen. Ze hebben een breed scala aan producten, waaronder remkabels en alternatieven voor remkabels zoals hydraulische remmen, elektronische remmen, schijfremmen en trommelremmen.